SSD-urile Intel Optane au viteze amețitoare și ajung pe piață anul viitor

de: Octavian Palade
19 08. 2015

Nu multă lume știe că Intel, cel mai mare producător de microprocesoare din lume, a început ca o companie specializată în memorii pentru calculatoare. Anul acesta, la Intel Developer Forum 2015, eveniment organizat în San Francisco, gigantul s-a întors puțin la rădăcini și a prezentat tehnologia care revoluționează atât memoriile cât și spațiile de stocare.

În luna iulie a acestui an, Intel și Micron anunțau dezvoltarea unei noi tehnologii numită 3D XPoint (pronunțat ”cross point”). Atunci, cele două companii au spus că noul procedeu este cel mai revoluționar lucru care s-a întâmplat vis-a-vis de spațiile de stocare în ultimii 25 de ani, de la invenția NAND Flash.

În cadrul IDF 2015 am văzut și primul test cu un astfel de spațiu de stocare și am aflat că se va numi oficial Intel Optane. ”Am ajuns la un blocaj privind performanțele PC-urilor”, a explicat Brian Krzanich, CEO Intel, vorbind despre faptul că memoriile de mare viteză dar capacitate mică (RAM) care lucrează împreună cu procesoarele nu fac casă bună cu spațiile de stocare de dimensiuni generoase dar lente în comparație.

3D XPoint schimbă regulile jocului, fiind un hibrid de memorie și spațiu de stocare ce va putea fi găsit în orice, de la servere (și sub formă de DIMM, nu numai de SSD pentru servere) la Ultrabook-uri, începând din 2016.

Modulele 3D XPoint, potrivit celor două companii, sunt de 10 ori mai dense decât modulele RAM, însemnând că producătorii ar putea include mai multă memorie RAM fără să își facă griji că sacrifică spațiul destinat bateriei, și de până la 1.000 de ori mai rapide decât memoriile de tip Flash. Prima demonstrație a unui SSD cu această tehnologie a arătat că, în acest punct, spațiile de stocare Intel Optane sunt de aproximativ șapte ori mai rapide decât cel mai rapid SSD de pe piață la ora actuală.

Tehnologia 3D XPoint folosește un design de memorie cu totul nou. Acesta presupune matrițe de fire tridimensionale, iar fiecare punct în care firele se intersectează este un mic comutator. Practic, starea materialului se alterează în acele puncte cu fiecare comandă efectuată. De asemenea, memoria nu este una de tip volatil (spre deosebire de RAM), însemnând că va păstra datele intacte odată cu întreruperea curentului.

Ce va permite noul val de SSD-uri/memorii? Gaming mai complex și mai realist, baze de date mai fiabile și mai rapide și, per total, o experiență semnificativ mai bună în fața calculatoarelor, smartphone-urilor și tabletelor.

Fotografii realizate cu Fujifilm X-E1, aparat disponibil la F64